Rólunk

15. Győrkőcfesztivál

Győr, 2022. július 1-3.

A 30 éves Vaskakas Bábszínház társulata, a fesztivál szervezői csalódottak voltak, hogy már két Győrkőcfesztivált le kellett mondaniuk a vírushelyzet miatt. 2022. július 1. és 3. között azonban mindent bepótolunk! HÁROM AZ EGYBEN! Jön a 13., a 14. és a 15. egyben! Triplázunk! Hangulatban, ötletekben, programokban - mindenben!

A fesztivál koncepciója változatlan: a cél, hogy egy hétvégére játszótérré változzon Győr egész belvárosa.

A főszervezők a korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is tematikusan, művészeti áganként helyezik el a fesztivál programjait a Belváros területén (Széchenyi tér, Kazinczy utca, Bécsi kapu tér, Vársétány, Várágyúk, Zechmeister utca, Rába kettős híd, Radó-sziget, Mihálkovics sétány). Fontosnak tartják a "zöld gondolat" megjelenését a fesztivál egész területén, valamint egy tematikus helyszínen is. Igy fogalmazódott meg a "Hetedhét művészet zöldben Győrben" gondolat, mely érzékletesen összefoglalja a szervezők szándékait.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a Győrkőc, amely mára 50 ezer egyéni látogatójával Közép-Európa legnagyobb gyerekfesztiváljává vált, megőrizze művészeti fesztivál jellegét, éppen ezért a háromnapos rendezvénysorozat „tömegjátékai” esetében is fontos szempont az egyediség és a művészi minőség. Hogy a fesztivál jó úton jár e törekvésével, kiválóan jelzik az elmúlt években kapott díjak: a Magyar Fesztivál Szövetség három egymást követő alkalommal ítélte oda a Győrkőcnek a kiváló művészeti fesztivál védjegyet; az Európai Fesztivál Szövetség két egy más utáni alkalommal helyezte a Győrkőcöt a minősített európai fesztiválok közé; a Magyar Turizmus Zrt. döntése értelmében pedig a fesztivál büszkén viseli a „Nyugat-Dunántúl kiemelt turisztikai rendezvénye” pecsétet.

A Győrkőc mottója továbbra is: „10 helyszínen 1000 program, zsebpénz nem kell, mert ingyen van” – vagyis a Győrkőcfesztivál minden, Győrbe látogató, Győrkőckarszalagot kiváltó 14 év alatti gyerek számára ingyenes. Ez az ingyenesség természetesen nem valósulhatna meg a fesztivál nagylelkű támogatói nélkül. A programsorozat főtámogatója Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, amely jelentős anyagi és infrastrukturális segítséget egyaránt nyújt a szervezőknek. Emellett kiemelten támogatja a Győrkőcöt az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint a Nemzeti Kulturális Alap, továbbá számos győri és Győr környéki vállalkozó – nélkülük a fesztivál nem lehetne az, ami.  A Győrkőcfesztivált egész Győr, sőt az egész régió magáénak érzi, ezt nem csak a helyi vállalkozók támogatása jelzi, hanem a több mint egy tucat együttműködő szakmai partner (a Rómer Múzeumtól a Pannonhalmi Főapátságig) és a több száz önkéntes segítő jelenléte.


Díjak

Europe for Festivals

2015-2016
2017-2018

 

Kiváló művészeti fesztivál

2011

2014

2017

 

Városmarketing díj

2015

2016

Nyugat-Dunántúl kiemelt rendezvénye

2014