Az elégedettségi lista élén végzett a Győrkőcfesztivál

A cikk teljes terjedelmében olvasható a Kisalföld online felületén

 

A győri Győrkőcfesztivállal a legelégedettebbek a látogatók. Erre az eredményre jutott a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) egy két éven át tartó fesztivál-gazdaságtani kutatás során, amelyben az ország 14 fesztiválját vizsgálták meg részletesen.

Összességében a Győrkőc az egytől ötig terjedő skálán 4,7-es osztályzatot kapott.

A vizsgált fesztiválok között gazdasági eredményei alapján a Győrkőc a középmezőnyben szerepelt, találni ennél kisebb, 30–50 millió forint, illetve jóval nagyobb, 250–350 millió forint GDP-t generáló fesztiválokat.

Az első Győrkőcöt 2008-ban rendezték meg, a 2010-es 10 ezres látogatószám tavalyra már 26 ezer fölé nőtt. A fesztiválozók 60 százaléka már nem győri, sokan a szomszédos megyékből érkeznek.

A budapesti egyetem kutatása során 14 ezer fesztiválozót, a fesztiválokat megrendező települések 1100 lakosát és 30 szervezőt kérdeztek meg az ország minden régiójából nonprofit és üzleti rendezvényekről. A vizsgált fesztiválok között olyan nagy hagyományú fesztiválok szerepeltek, mint a debreceni Virágkarnevál, a csabai Kolbászfesztivál. A Győrkőc adatai dr. Koppány Krisztián és dr. Tóth Péter segítségével születtek.

Gyurina Zsolt